20-04-2024 SPS 1 – SEOLTO 1

Wederom een wedstrijd waarin de nul wordt gehouden en die, gezien de kansen, terecht werd gewonnen. De eerste helft was nog gelijkwaardig, waarbij de bezoekers een licht veldoverwicht hadden in verband met de wind. Ook de eerste, grote, kans was voor de bezoekers, maar oog in oog met keeper Richard Elenbaas was laatstgenoemde de baas. Ook SPS kreeg, in de persoon van Jelmar Elenbaas, nog een flinke kans, maar zijn schot eindigde naast het doel.

De tweede helft kantelde de wedstrijd in het voordeel van SPS, ook nu met dank aan de wind in de rug. De duels werden gewonnen, de inzet was prima en eindelijk ook de afronding. In de 53e minuut rondde Justin van der Slikke een prima teruggelegde bal van René de Groen af en 30 minuten later was broer Maurice de maker van de 2-0. Ditmaal na een perfecte steekpass van Ardjan de Jong.

De bezoekers konden daar weinig tegenover stellen, wederom stond de verdediging van de roodhemden als een huis, op enkele slippertjes na. Zo was er, na de verloren heenwedstrijd, mooi sportief revanche genomen. Jammer dat het doelsaldo van grote concurrent voor de zesde plaats; DHV, vele malen beter is, anders had het de laatste twee wedstrijden nog écht spannend kunnen worden. Nu de blik houden op de 7e plaats en DVO’60 er onder houden.


Foto 1: Maurice Lindhout


Foto 2: Kevin Uijl


Foto 3: Richard Elenbaas


Foto 4: Marnix van der Slikke


Foto 5: Maurice van der Slikke


Foto 6: Ardjan de Jong

13-04-2024 Steenbergen 1 – SPS 1

De winning-streak is ten einde. Tegen een sterker Steenbergen moest zelfs goalie Richard Elenbaas zich gewonnen geven, al had de thuisploeg daar wel drie wereldgoals en één zeer goed uitgespeelde aanval voor nodig. Steenbergen was overigens wel, qua veldspel, beter.

En het leek nog wel zo goed te gaan. Al in de eerste minuut (net als vorige week) een kans voor SPS, maar wederom niet besteed aan de voorwaartsen. Daar bleef het niet bij, want ook schoten van Justin van der Slikke en René de Groen kwamen niet daar waar ze in gedachten al zaten: in het net. En in de 24e minuut was daar ineens, uit het niks, de 1-0. Na een drinkpauze vanwege de enorme hitte (denk ik) kwam er een hard en strak schot, in de uiterste winkelhaak, volledig buiten het bereik van de tastende linkerhand van Richard. Zoals gezegd een wereldgoal, en eentje die zeer berekenend was geplaatst.

Daarmee was het nog (lang) niet over in de eerste helft. Daar waar Maurice van der Slikke een voorzet van broer Justin maar voor het inschieten had, raakte zijn “schot” alleen lucht. Uit de daaropvolgende tegenaanval was het tien minuten voor rust wederom raak door een wonderschoon afstandschot. SPS was van slag en een minuut later lag de derde er al in, door een prima over enkele schijven uitgespeelde aanval. Einde wedstrijd…

Na de rust was het wederom een klein kwartiertje waarin het wel aardig liep, maar in de 58e minuut werd door de derde “winkelhaakgoal” alle hoop, als die er nog was, aan flarden geschoten. Hierna kabbelde de wedstrijd naar het einde. SPS was kapot gespeeld en Steenbergen hoefde niet meer zo nodig.

Daarmee lijkt ook alle hoop op handhaving verdwenen. Natuurlijk, in theorie kan het nog, maar met nog drie wedstrijden te gaan en 9 punten verschil met het veilige DHV, dat ook nog eens een beter doelsaldo van +25 heeft, zou er een film van worden gemaakt als SPS het gaat redden. Nu dus richten op de 7e plaats, dat nog wel mogelijk is, gezien het programma van DVO’60.


Foto 1: Wilmer de Jong


Foto 2: Artjan Feijtel


Foto 3: Kevin Uijl


Foto 4: Colin van der Slikke


Foto 5: Jelmar Elenbaas


Foto 6: Justin van der Slikke

06-04-2024 SPS 1 – DHV 1

Onder een stralende zon van 20+ graden, was het afgelopen zaterdag een prima dag voor allen die SPS een warm hart toedragen. Het begon met een prima doelpunt van Daan Suurland; de Pupil van de Week, die liet zien hoe het moest. Wat volgde was een mooie wedstrijd om te zien met vooral veel spanning, dat vergoedde het feit dat het spel op zich niet altijd even goed verzorgd was. Al na 20 seconden een prima kans die helaas om zeep werd geholpen, maar meer volgden er gaandeweg de wedstrijd. Ook DHV zag een goede mogelijkheid tegen de lat uiteen spatten en zo was de kansenverhouding vlak voor het rustsignaal ongeveer 4-2 in het voordeel van de thuisploeg.

Dat missen van kansen leek zo vlak voor rust ook op het scorebord te gaan eindigen, maar daar dacht in de 44e minuut Justin van der Slikke anders over. René de Groen (“hij is rechts!!”) gaf voor met links en op onnavolgbare wijze scoorde Justin achter het standbeen van dichtbij de 1-0 achter de verbouwereerde keeper. Diezelfde keeper die eerder al een paar prima reddingen had verricht, was nu dan eindelijk verslagen.

Na rust bleef de spanning in de wedstrijd, voornamelijk omdat SPS weigerde om het veelvoud aan kansen te benutten. DHV had namelijk de wat verdedigende stellingen verlaten om de gelijkmaker te forceren, wat een berg aan ruimte overliet aan de voorwaartsen van SPS. Het doelsaldo werd echter niet opgevijzeld, wat hopelijk aan het eind van de competitie de formatie van trainer Marc de Weerd niet zal gaan opbreken.

De bezoekers konden geen echte kansen bij elkaar voetballen, al was in de slotminuten een inzet nog dicht bij de 1-1. Doelman Richard Elenbaas hield echter voor de vierde achtereenvolgende keer de “nul”, wat een record opleverde in de statistieken van SPS. Smetje op de wedstrijd waren de drie gele kaarten voor praten, die de thuisploeg in het laatste kwartier van de wedstrijd nog bij elkaar sprokkelde…

Hoe dan ook was voor nu de laatste strohalm gepakt, maar zullen ook in de resterende wedstrijden de punten moeten worden binnengesleept om die begeerde zesde plaats op de ranglijst te kunnen pakken. Ook moeten zowel DHV (zes punten) en DVO’60 (drie punten) dan nog worden ingelopen, met andere woorden: het ligt niet alleen in eigen hand. Het blijft dus ongemeen spannend!


Foto 1: Nieuw record voor Richard Elenbaas: 4x de nul achtereen in de competitie


Foto 2: Justin van der Slikke, matchwinner


Foto 3: René de Groen


Foto 4: Marnix van der Slikke


Foto 5: Walter Andriesse


Foto 6: Maurice van der Slikke

23-03-2024 SPS 1 – Smerdiek 1

Wederom geen goede wedstrijd, maar wederom (voor de derde maal achtereen) de nul. En, nog veel belangrijker, wederom een winstpartij voor de roodhemden. Ook nu kreeg de tegenstander zo goed als geen kans om te scoren, helaas werden er zelf ook niet veel kansen geproduceerd, laat staan doelpunten. Toch was eentje, gescoord door aanvoerder Kevin Uijl uit een strafschop, voldoende voor de drie punten. Wel een pingel waar Smerdiek het niet mee eens was en voer voor discussie was. Toch heeft de scheidsrechter, met de huidige spelregels in het achterhoofd, volledig gelijk door een strafschop toe te kennen. Dit omdat de verdediger wel degelijk zijn armen niet langs zijn lichaam had en daardoor de kans neemt dat hij de bal gaat raken. En deed…

De tweede helft een kopie van de eerste helft, alleen nu met een felle hagelbui tussendoor. Wederom weinig echte kansen, alleen Maurice Lindhout weet nog de lat te raken. Minpunt was het uitvallen van Andries de Jong, die de rest van het seizoen uitgeschakeld lijkt en zijn vizier op volgend seizoen kan zetten.

Al met al nog steeds niet uitgeschakeld voor behoud van het vierdeklasserschap, al moet er een wonder gebeuren (lees: verliespartijen van DHV) om dit ook echt te kunnen bewerkstelligen. Aan de andere kant: de wonderen zijn de wereld nog niet uit!


Foto 1: Kevin Uijl


Foto 2: Richard Elenbaas; voor de derde keer op rij de “nul”


Foto 3: Jelmar Elenbaas


Foto 4: Andries de Jong


Foto 5: Wilmer de Jong


Foto 6: Artjan Feijtel in de hagelbui

16-03-2024 SC Stavenisse 1 – SPS 1

Voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd wist SPS de nul te houden, maar deze keer werd er ook zelf gescoord. Al met de rust was de eindstand bereikt, na een overweldigend begin door de rood-witten. Ondanks wat kansjes duurde het nog tot de 20e minuut, maar toen werd de ban dan ook gebroken door Marnix van der Slikke, die een voorzet op waarde wist te schatten en cross binnenschoot. Vijf minuten later werd Walter Andriesse de diepte ingestuurd en vlak voor de keeper van de thuisclub tussenbeide kon komen, tikte hij al vallend de bal langs diezelfde keeper. Het slotakkoord, qua doelpunten, was voor Andries de Jong, die een voorzet van Jelmar Elenbaas (of was het een mislukt schot?) met een ferme omhaal tot doelpunt wist te promoveren. En dat al na 29 minuten.

Hoewel er nog meer kansen werden gecreëerd, bleef het daarbij, waarbij moet worden gezegd dat zowel treuzelen als verkeerde keuzes of alsnog ingrijpen van de verdediging het op 0-3 hielden. Of was het alsnog 0-4? Was die bal wel of niet (volledig) over de lijn? Degenen die het zagen, weten het. Feit is dat de scheids het nooit gezien heeft en daardoor geen doelpunt telde.

Een ander opvallend gegeven: keeper Richard Elenbaas heeft maar liefst vier balcontacten gehad, waarvan drie terugspeelballen. Dat zegt voldoende over de eerste helft.

De tweede helft had, net als tegen de Fendert, schriftelijk afgedaan kunnen worden. SPS geloofde het wel en Stavenisse was eenvoudigweg niet bij machte om er iets tegenover te zetten. Ja, ze waren wat meer aan de bal en ja, er zijn zelfs pogingen geweest om het strafschopgebied van SPS binnen te dringen, maar echte kansen zijn er nooit geweest. Zoals gezegd ook niet of nauwelijks voor de bezoekers, maar die hoefden met zo’n comfortabele voorsprong natuurlijk ook niet persé. Lichtpuntje was de comeback van Ardjan de Jong, hopelijk houdt hij het nu een stuk langer vol!


Foto 1: Andries de Jong


Foto 2: René de Groen


Foto 3: Walter Andriesse


Foto 4: Marnix van der Slikke


Foto 5: Maurice van der Slikke


Foto 6: Ardjan de Jong

09-03-2024 SPS 1 – NOAD’67

De wedstrijd tegen NOAD’67 lijkt op papier wellicht een saaie wedstrijd, maar dat was deze allerminst. Over en weer kansen, hectische momenten voor de goals, stevige duels en een heerlijk zonnetje eroverheen. Wat wil een mens nog meer?

Doelpunten natuurlijk, maar zover kwam het niet. Zoals al het hele seizoen ontbreekt het killer-instinct bij SPS, en NOAD’67 was ook niet bij machte om de (grote) kansen die het kreeg te benutten. In de eerste helft hadden de bezoekers een aantal goede mogelijkheden om de score te openen, maar ofwel het vizier stond niet op scherp, ofwel keeper Richard Elenbaas bleek een sta in de weg. SPS kreeg ook wat kansjes, maar Maurice Lindhout was helaas niet doeltreffend met twee schoten en ook René de Groen mikte naast het doel.

In de tweede helft een redelijk zelfde beeld, al kreeg SPS nu overduidelijk de betere kansen. Maar ook nu bleven de doelen gevrijwaard van ballen, zodat werd geëindigd waar mee was begonnen: de brilstand.

Met dank aan de invallers Edwin, Stijn en Colin, die bereid waren vanuit de lagere elftallen hun steentje bij te dragen.


Foto 1: Edwin Andriesse


Foto 2: kans voor Maurice Lindhout


Foto 3: Artjan Feijtel


Foto 4: Colin van der Slikke


Foto 5: Stijn van der Male


Foto 6: Kevin Uijl

02-03-2024 de Fendert 1 – SPS 1

De tweede sterke tegenstander op een rij betrof de Fendert. En evenals de heenwedstrijd was er ook nu weinig tot geen eer te behalen. Een sterkere tegenstander die met goed en snel voetbal de toon van de muziek bepaalde en het gelukkig na rust wat rustiger aandeed.

Al in de tweede minuut was het raak, na een corner waarbij de doelpuntenmaker helemaal vrij werd gelaten. Een minuut later profiteerde René de Groen van een miscommunicatie in de verdediging door de gelijkmaker binnen te tikken, maar in plaats dat de hint was begrepen en dat er wat secuurder moest worden gevoetbald, was dat in de 8e minuut alweer voorbij. Eveneens een fout in de verdediging van de blauw-witten (uittenue) maakte dat het alweer 2-1 stond.

Daarmee was de koek in de eerste helft nog niet op, want in de 22e en 29e minuut was het wederom de thuisclub die het net wist te vinden. En of daar dan wel of geen fouten van de scheidsrechter bij zouden zitten, het is nooit goed dat wanneer een persoon iets roept, dan maar te stoppen met voetballen…

Na de rust had de Fendert het wel gezien en ook SPS was niet bij machte om het spelbeeld om te draaien. Zowel de thuisclub als SPS kregen nog kansjes, maar het bleef zoals het bij rust al was geworden. Het feit dat een aantal van de meegereisde supporters al eerder dan het eindsignaal het Fijnaartse terrein voor gezien hielden, geeft wel een goed beeld van de tweede helft.

Op naar volgende week, dan wacht NOAD’67, dat nog wat tegoed heeft.


Foto 1: de 1-0 in de 3e minuut


Foto 2: René de Groen


Foto 3: Andries de Jong


Foto 4: Justin van der Slikke


Foto 5: Kees de Jong


Foto 6: Artjan Feijtel

24-02-2024 SPS 1 – Tholense Boys 1

Een beetje later dan gepland, maar alsnog de foto’s en een klein verslagje van de wedstrijd van 24 februari 2024. Zie voor de foto’s (binnenkort) op www.voetbalsps.nl en/of instagram.

Daar tevens een fotoverslag van de Pupil van de Week; Arjen Kersbergen. Arjen had, ondanks de nederlaag, een puike middag!

Hoewel Tholense Boys qua veldoverwicht wat beter was, kwamen daar, vooral in de eerste helft geen kansen uit voort. Ook de rood-witten hadden moeite om deze te creëren, maar dat is de rode draad in het seizoen. Toch was er vlak voor rust dé gelegenheid om op voorsprong te komen, maar nadat Maurice van der Slikke, na een prima steekpass, goed om de keeper was gemanoeuvreerd, kwam hij schuin voor de goal terecht. Hierdoor schoot hij, al vallend, de bal in het zijnet.

Na de rust eenzelfde spelbeeld: Tholen kwam er niet doorheen en SPS koesterde het toekomstige puntje. Dat ideaalbeeld werd echter vier minuten voor tijd alsnog aan diggelen geschoten, toen een scrimmage voor het doel van Richard Elenbaas tot de eerste, échte kans voor de bezoekers leidde en direct werd omgezet. Het geluk van de koploper wordt wel eens gezegd, daar was hier ook zeker sprake van. In het resterende deel probeerde SPS nog gelijk te maken, maar behoudens een kans voor nogmaals Maurice (en door de ruimte nu ook kansen voor de geel-zwarten), bleef het bij die ene goal.

Teleurstelling bij de thuisploeg en grote vreugde bij de bezoekers natuurlijk, die hun voorsprong op de concurrentie gehandhaafd zagen.


Foto 1: Marnix van der Slikke


Foto 2: Jelmar Elenbaas


Foto 3: Richard Elenbaas


Foto 4: Wilmer de Jong


Foto 5: Maurice van der Slikke met dé doelpoging


Foto 6: Walter Andriesse

03-02-2024 DVO’60 1 – SPS 1

Een prima start van de tweede competitiehelft. Hoewel een gelijkspel wellicht beter de verhoudingen had weergegeven, zat het de rode brigade van trainer Marc de Weerd deze middag/competitie eindelijk eens mee. Hoewel aan beide kansen weinig kansen werden weggegeven dan wel gecreëerd, was een prima voorzet van René de Groen uiteindelijk de beslissing in de wedstrijd.

Na een eerste helft waarbij de thuisclub in de eerste 10 en de laatste 10 op het oog iets meer de overhand leek te hebben, bleef het bij schaarse mogelijkheden voor beide teams, zodat met een terechte brilstand de rust werd gehaald. Na de rust bleef het beeld eigenlijk redelijk hetzelfde, met dit verschil dat in de 63e minuut een van richting veranderde voorzet van René door een verdediger van DVO’60 prima werd binnengewerkt. Een klein slotoffensief van de thuisclub veranderde daar niks meer aan, en eindelijk werd SPS beloond voor het spel en de inzet. Zet dat af tegen de eerste seizoenshelft, waar het veelal net de verkeerde kant opviel, en de term “gerechtigheid” is wel op zijn plaats.

Jammer dat het nu weer even duurt voor het vervolg van de competitie, maar de start daarvan is er één met een hoopvol vooruitzicht!


Foto 1: Andries de Jong


Foto 2: Edwin Andriesse


Foto 3: René de Groen


Foto 4: Maurice van der Slikke


Foto 5: Strafschop of niet? Maurice Lindhout


Foto 6: Kevin Uijl

13-01-2024 Goes 1 – SPS 1

Gelukkig kon onze wedstrijdsecretaris René Uijl, na het op het laatste moment uitvallen van de wedstrijd tegen WIK’57 1, alsnog een wedstrijd regelen: uit tegen de zaterdagtak van GOES. Vorig seizoen nog tweemaal te sterk in de competitie, nu een nuttige match in de winterstop, de stille weken van het seizoen. En de kans om te kijken waar sommige spelers staan.

De eerste helft ging gelijkop, met bijzonder weinig kansen aan beide kanten. Keeper Richard Elenbaas, weer terug van een langdurige blessure, hoefde niet of nauwelijks op te treden. Aan de andere kant dus ook weinig kansen, maar twee gelukkige momenten waren ook gelijk raak. Een voorzet vanaf de zijkant werd in de 19e minuut door Maurice van der Slikke gepoogd aan te nemen, maar doordat een verdediger tegen de onderkant van zijn voet trapte, maakte de bal een curieuze draai, zo over de verbouwereerde keeper in het doel. De 0-2, in de eerste minuut van de extra tijd, was al net zo’n wonderdoelpunt. Een voorzet van Kevin Uijl werd door Andries de Jong getracht om nogmaals voor te zetten, maar door de bal volledig verkeerd te raken was de keeper van GOES kansloos toen de bal het doel in draaide…

0-2 met rust dus en op dat moment ook niet echt heel verdiend te noemen, maar een kniesoor die daar op lette. Trainer Marc de Weerd zette in de rust een drietal wissels in, waaronder keeper (en broer van) Arnold Elenbaas. En die moest gelijk na rust aan de bak, tot twee keer toe wist hij een gevaarlijke bal op doel onschadelijk te maken. Toen Maurice in de 60e minuut zijn tweede van de middag scoorde, was de puf eruit bij de thuisploeg. Met twee wonderschone doelpunten maakte René de Groen indruk én de 0-4 en 0-5. De eerste van hem was een schot van eigen helft over de voor zijn doel staande keeper en de tweede een keiharde kopbal net binnen de 16. Het slotakkoord, letterlijk, was voor Jelmar Elenbaas, die in de 92e minuut met een intikkertje de zesde op het scorebord zette.

Een nuttige oefenwedstrijd, al was de uitslag wat vertekend gezien de krachtsverhoudingen. Maar een mooi compliment voor de slagkracht, daar die in de afgelopen competitiewedstrijden wel eens was vergeten in te zetten. Hopelijk kan dit worden doorgezet naar de komende, en zeer cruciale, competitiematches.


Foto 1: Wilmer de Jong


Foto 2: Kees de Jong


Foto 3: Walter Andriesse


Foto 4: Maurice van der Slikke


Foto 5: Richard Elenbaas


Foto 6: René de Groen